02 května 2014

Překroč svůj stín




Echo by byla normální dospívající dívka kdyby se jí matka nepokusila zabít a nezpůsobila ji jizvy po celých rukou . Echo si z osudné noci nic nepamatuje. Jela k matce a za dva dny se probudila v nemocnici . Co bylo mezitím neví . Bojí se vzpomenout . Její otec se s matkou rozved- trpěla depresí- a začal si s jejich chůvou Ashley která mu zanedlouho porodí potomka . Echo absolvovala nespočet terapií , ale nic k ničemu nevedlo . Nehoda se stala měsíc před koncem druháku. Chodila s Lukem s kterým se po roce a půl rozešla . Celé léto se s nikým nevídala až na svojí věrnou kamarádku Lilu . Když začal 3ročník tak přestala chodit do jídelny a všech se se staženými rukávy stranila .

Škola přijmula novou socilní pracovnici pani Collinsovou . Ta jde na Echo jiným stylem a postupně Echo začne pomáhat . Echo se nebojí otevřít.

Echo napochoduje do jídelny ke svím bývalím kamarádkám . Lila je ráda že udělala první krok ke změně.

Do stejné školy chodí také Noah. Mladý kluk který měl krásné dětství jenže jednoho večera šel pařit a jeho brácha zapálil svíčku a dům shořel. Noah přišel k požáru vytáh svého dvouletého bratra Tylera a 6letého Jacoba , ale rodiče kteří spali nahoře se mu už nepodařilo zachránit . Dává si to za vinu . Kdyby byl doma , nestalo by se to . Noah je dán do pěstounské rodiny . Jinam než jeho bratři . Prvnímu pěstounovi dá pěstí , protože se zastane jeho vlastního syna kterého mlátí. Pěstoun ho vyhodí a Noah má velké potíže . Už je ve 4rodině a stále je to stejné . Je problémoví . Sociální pracovnice zařídí aby pod dohledem jednou měsíčně mohl navštívit své bratry . Ty jsou u mladého manželského páru Cassie a Joela . Jeho jediným snem je dostat v 18 kluky sobě do péče a zajistit jim rodinu . S jejich pěstouny má velké boje .

Noah je přidělen také pani Collinsové .

Collinsovou napadne aby oboum pomohla že Echo by mohla Noaha doučovat. Echo chce opravit auto po bratrovi . Byl voják , jel do Afganistánu a šlápl na minu , je to dva roky a Echo se s tím stále nevyrovnala . Jeho snem bylo auto zpojiznit a Echo to chce za něj dokončit . Jenže nemá peníze . Noah zase potřebuje lepší známky aby ukázal že je lepší a soud mu svěřil sourozence .

Tyto dvě trosky se potkají a nechtějí spolu nic mít společného , ale nakonec přece jen se začnou spolu učit . Noah podává lepší výsledky . Jenže mezi nimi začne fungovat chemie .

Noah žije u pěstounů kteří mají ještě jednoho pěstouna Isaiaha s kterým si hodně rozumí . Má rád auta a tak ho přemluví aby pomoh Echo s opravou auta . Když auto spatří zamiluje se a chce ho dát do kupy .

Echo i Noah chtějí získat svoji složku u terapeutky aby se dověděli co skrývá . Echo by si chtěla zpomenout co se stalo , ale nejde ji to .

Echo se dá dohromady opět s Lukasem . Její bývalá parta jásá . Jenže to není sním ono . Noah když vidí její jizvy je v pohodě a jsou mu u p ...le , ale Lukas je zhrozen a nedokáže se ji dotknout . Ukončuje to s ním a čím dále více se vídá s Noahem už nejen kvůli doučování . Když opravují auto jeho kamarádka Beth upustí sklo a Echo se vrátí pár vzpomínek . Je v šoku . Chce vědět více . Colinsová navrhne aby podstoupila hypnozu .

Echo vidí jak ji otec nechal u matky která na tom nebyla vůbec dobře a odjel za Ashley .Když v koupelně najde prášky na spaní volá otci , ale ten ji to nebere. Najednou se začne motat a spadne do skleněné mozaiky . Ruce má plné střepů a matka místo aby ji pomohla ji říká at spí že ji bude lépe a společně se setkají znovu s bratrem . Echo se zhroutí a je v nemocnici . Noah je u ní celou dobu .

I přes soudní zákaz navštíví matku . Vidí že ji to vůbec nemrzí . Dozví se že zákaz vypršel s jejími 18 ale to ji otec neřek a matka se ji ani sama nesnažila zkontaktovat.

Noah najde adresu pěstounů svích bratrů a sleduje je . Jsou rozčíleni když ho vidí . O několik dní později na sebe narazí v parku . Nechají je společně si hrát . Cassie Noela pozve na večeři . Když vidí jak mají zařízený dům uvědomuje si že toto jim dát nemůže . Dostane ho když vidí fotku jeho vlastních rodičů . Joel se mu svěří co vše si vytrpěli a že fotku sehnali od jedné nadace a chtěli aby kluci měli vzpomínku na rodiče. Večeře se velice vyvede a oni zruší zákaz výdání pod podmínků že si bratry budou moct nechat . Noah souhlasí a vidí jak moc hodní lidé Cassie a Joel jsou .

Echo se pohádá s otce , nemá ji rád , vždycky mu šlo spíše o Ashley . Ashley začne rodit a jedou za ni do nemocnice. Echo se rozhodne neskrývat své jizvy a do školy přijde s vyhrnutými rukávy . S Noahem se rozhodnou celé prázniny procestovat a pak možná nějaká vysoká .


Moje hodnocení :10/10
Kniha mě zaujala hned jak jsem na Cooboo o ni viděla zmínku . Což je více než rok a půl zpátky . Poté celou blogosférou proběhli recenze , hodně lidí knihu z nedočkavosti četlo v angličtině .

Knihu jsem si pořídila hned jak vyšla. Ale tím že knihy čtu popořadě jsem se k ní dostala až ted a už od začátku mě velice chytla. Příběh je vyprávěn z obou pohledů , ale velice poutavě , pohltí vás . Něco zase jiného než sme zvyklí . Hrdinové nejsou dokonalí ani se dokonalími nestanou . Mám ráda tyto hrdiny s problémi , hlavně sociálními . Deprese mi nejsou cizí . Příběh utíká a vy hrdinům fandíte aby vše vyřešili. Na podzim vyjde další díl :)Obálka je také k nakousnutí.Knihu hrozně moc doporučuji a přečtu si ji něěěěěkdy ještě jednou :-))Tuto knihu si prostě musíte přečíst :))Skrývá toho strašně moc . Věřím že pokaždé v ní někdo najde něco nového .

Jen zas ty jmnéna :( Echo bych spíše dala klukovi než dívce :D Noah bych překřtila na Noru a byla by to holka :D Nemám ráda tyto neobvyklé jména .

Toto je snad mé nejdelší hodnocení :D

Žádné komentáře:

Okomentovat