31 března 2014

Rajská zahrada




Nel je vdova se třemi skoro dospělými dětmi . Její dva kluci jsou už na vysoké , dcera Fleur sní ještě bydlí doma , za rok končí školu a chce se vydat na cestu kolem světa . Nel se po smrti manžela před 10lety přestěhovala do poklidné vesničky . Věnuje se dobročinné práci při organizování farmářských trhů a shánění peněz na opravu místního dětského hospicu.

Před půl rokem si začala se Simonem . Občas spolu někam zajdou , opraví ji co je potřeba . Její dcera ani nejlepší kamarádka Vivien ho nemají rádi. Podle nich by si Nel zasloužila někoho jiného.

Nel organizuje farmářské trhy na louce hned vedle dětského hospicu jenže je pozvána do advokátní kanceláře a dozvídá se že louka patří domu vedle a syn zesnulého majitele na louce chce začít stavět domy a lázně . Nel se snaží vymyslet jak stavbu zarazit . Děti by přišli o přístup k molu a tím pádem na lod . Seznamuje se s právníkem Jakem je ji sympatický , ale nechce si to přiznat a panuje mezi nimi rivalita . Zastupuje stranu která chce vše zbourat .

Koná se schůze rady která má na starosti hospic . Už delší dobu nemají řiditele. Zástupce navrhuje prodat i hospic a následně postavit jinde nový . To se ostatním nelíbí. Místní stavař nabízí opravit střechu za cenu nákladů . Jenže zástupce navrhuje zbourat hospic celý a nechat ho postavit od firmy co bude stavět domy , ale to se všem moc nezamlouvá . Bojí se aby se peníze kterých na nový hospic stejně bude málo nerozkutáleli a následně by se ani nepostavil .

Nel se svojí kamarádkou Vivien se pouští do boje o záchranu hospicu . Snaží se vyhrabat informace které by stavbu zastavili. Jake po ní stále kouká a ona se mu straní . Simon ji svými řečmi dal pochybnosti jestli její dcera Fleur , která jezdí za přítelem do Londýna nebere drogy . Nel sama jede do Londýna podívat se do klubů kam Fleur chodí . Potká Jake a ten trvá aby šla s ní . Londýn je nebezpečný . Jdou do klubu a potkají Fleur . Vidí že je v pohodě a jdou pryč. Nel chce jet zpátky . Jake trvá na tom že přespí u něj v bytě a pojede až ráno . Vyspí se spolu . První muž po 10letech od smrti jejího manžela. Přijde si špatně a poskvrně . Ráno utíká .

Jak se stále snaží s Nel promluvit a nějak to s ní vyřešit ale ona se nedá a nechce s nim mluvit . Chce to vymazat .

Nel najde skulinku v mapách . Pruh pozemku nepatří dědicům ale hospicu. Chce ten pruh prodat 100různým lidem aby nikdo nemohl pozemek koupit a mít jen jednoho vlastníka. Se zástupce hospicu se dohodne že když to do 1.dubna zvládne hospic se nezbourá . Jenže lidi na vesnici nejsou tak bohatí a jí chybí prodat 13 parcel .

Koná se poslední farmářský trh pro který Nel snažila sehnat maximum prodávajících . Je zklamaná že nezvládla prodat všechny parceli . Obchází stánky a Jake který trénuje místní fotbal ji volá k sobě . Ona za nim nechce jít . Nakonec za ním jde a on ji unese . Jedou autem do hodně vzdáleného hotelu k moři . Připustí si city k němu , dají si báječnou večeři a ona souhlasí že to s ním riskne .

Moje hodnocení : 7/10
Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst a hrdinka mi přišla krapet nesympatická ale poté se začlo něco dít a hned to bylo lepší . Poslední dobou čtu hodně knížek které se odehrávají v Anglii (většinou čtu o americe) a přijde mi že vůůůbec nepijí vodu ale jeden čaj za druhým a ten ředí vínem . S následním řízením auta si vůbec hlavu nelámou :D Katie Fforde píše o zralích ženách které jsou osamělé a v průběhu příběhu překonají sami sebe a posunou se dál .Většinou je kniha psána z pohledů 2 hrdinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat