02 července 2014

Aréna smrti





Je 12kast kterým vládne Kapitol. Každá kasta je něčim prosperující . Ve 13kastě vypukli nepokoje a celou ji vláda nechala zlikvidovat . Na památku co všechno vláda dokáže se každý rok konají Hladové hry . Vždy jsou vybráni dva z jednoho kraje kteří poté zastupují v aréně svůj kraj . Jde o souboj na život a na smrt. Nejlepší vyhrává , ostatní jsou mrtvi a má zajištěné bohatství do smrti .

Katniss žije se svoji matkou a sestrou Prim . Otec umřel při výbuchu v dole . Žijí ve velké chudobě a tak Katriss chodí lovit ikdyž je to zakázané . Hurikan ji dělá partáka . Dělí se spolu o lov a prodávají ho .

Hladové hry jsou tu a celá vesnice je na naměstí . Vylosují Prim . Katriss se nabídne že ji vystřídá jelikož se o sestru bojí . Jako chlapce vylosují Peteho ,syna místního pekaře.

Oba se vydávají do hlavního města a dostávají trening , visážisty , dostávají pořádně najíst aby měli sílu . Po několika dnech je všech 24 účastníků vypuštěno do arény . Rvou se o batohy s užitečnými věcmi . Katniss popadne jeden batoh a utíká daleko . Dalších 20dní probíhá stále stejně boj o přežití , zabíjení ostatních soutěžících . Skamarádí se s Routě a díky ní se ji podaří hodit na ostatní sršní hnízdo a oni jsou omráčeni . S Route si pomáhají a ona ji dává maso a Route ji učí o bylinkách . Když plánují akci při které vyhodí všechny zásoby profesionálů tak Route napadnou a zabijí . Je ji to velice líto . Snaží se najít Petteho . V tom ohlásí že vyhrát můžou dva ze stejného kraje ne jen jeden . Pette při rozhovorech řekl že je do Katriss zamilovaný a jejich trener chtěl na toto nalákat sponzori .

Katniss Peteho najde v bažině s rozřízlou nohou a zachrání ho . Řeči o lásce a polibky jim přinesou teplé pořádné jídlo . Účastníci se rychle ztenčují až zůstávají pouze oni dva a další kluk z jiného kraje . Jdou za ním ,ale když na něj Katris vystřelí šíp nic se nestane zjistí že má od kotníku po krk ochraný plášt . Jenže místo aby se jim vyhnul utíká dál v tom si toho všimnou velký psi . Vyšplhají na skálu a snaží se zachránit . V tom uvidí oči psů a všimnou si že jsou to mrtví soutěžící . Mají jejich oči , znaky i čísla krajů . Protihráč padá dolů a psi ho cupují na kusy . Je samé maso , ale stále žije a tak ho Katris zastřelí . Stále čekají až zazní hymna že je konec , jenže stále nic a v tom se ozve hlášení že změna pravidel se ruší . Musí být jen jeden výtěz . Nechtějí se zabít navzájem a tak Katris napadne že sní jedovaté bobule .Už si je sypou do pusy a v tom se ozve stop vyhrávate oba .

Dlouhou dobu jsou udrřovani ve spánku a jen buzeni na jídlo . Uzdraví všechny jejich zranění , dají jim plastiky na jejich jizvy , popáleniny . Jedou zpátky do kraje . Jejich trener jim řekne že se vládě nelíbí to jak se chtěli otrávit berou to jako rebelii proti režimu a hrozí jim za to nějaký postich . Katris se bojí . Svěří se Petemu že lásku hrála před divákama ale že neví co opravdu cítí a on se naštve . Vesnice je vítá ..

Moje hodnocení : 8/10
Hrozně dlouho jsem se rozhodovala jestli si mám serii přečíst nebo ne . Poté co jsem viděla upoutávku na druhý díl tak říkám zkusím to . Byla jsem překvapena . Stránky utíkaj , děj se nezastavuje . Vzpomínání na minulost je příjemné doplnuje chybějící informace .

Žádné komentáře:

Okomentovat