22 března 2014

Tajemný dům




Helen zkoušela různé práce , ale nic ji nebavilo a nemotivovalo u ničeho nevydržela . Až ji napadlo si udělat kurz na soukromého detektiva . Irsko zrovna bylo v rozkvětu a ona měla hodně práce . Slušně si vydělávala . Každá žena si chtěla nechat zjistit jestli ji manžel nepodvádí . Bylo to v modě. Nebo si nechat sestavit rodokmen . Začne chodit s Jaye s kterým jsou oba stejný . Jenže pak pomůže její kamarádce s investováním peněz . Banka zkrachuje a ona se ocitne na dně . Jejich kamarádství je u konce a Helen se rozchází i s Jayem a nedovede mu to odpustit.

Helen se odstěhuje od rodičů , vezme si hypotéku . Zařídí si svůj malí byt. Jenže ekonomika jde k ledu a nikdo nevydělává . Postupně ji odpojí elektriku , přestanou vyvážet popelnici, přijde několik upomínek na které nereaguje . Exekutoři odnesou postel , sedačku , televizi v tom okamžiku to vzdává a stěhuje si zbytek svých věcí k rodičům .

Při jednom případu se seznámila s Artim , je rozvedený a má tři děti. Udržují spolu zvláštní vztah . Vídají se většinou když děti nejsou doma.

Jay se Helen ozve že by potřeboval pomoct . Nechce o tom ani slyšet. Svěří se ji že dělá managera kapele Laddzz , která po 10letech znovu vystoupí . Nikdo na tom není dobře a nemají peníze . Koncertem by některé mohli vydělat . Jenže se vyskytl zádrhel .Wayne člen kapely zmizel a nikdo o něm nic neví . Jay zaplatí na ruku aby ho našla . Jedou k němu domů a hledají nějaké stopy . Prochází účty. Počítač je zaveslovaný . Do něj se nedostanou . Vyzpovídá sousedy .Když už s ní někdo promluví tak ji nepřinese nic užitečného .

Helen trápí deprese . Pokusila se párkrát o sebevraždu , ale vždy bez výsledku . Stále nad ní přemýšlí . Doktoři ji nedokážou pomoct . Nestalo se ji nic traumatického co by to spustilo . Vyzkoušela snad všechny dostupné prášky , ale žádný účinek . V léčebně to také bylo k ničemu . Snaží se s tim žít , ale moc ji to nejde .

Její pátráni po Wayne je stále bezvýsledné . Nikdo ho neviděl , s nikým nemluvil . Jediná stopa je záhadná Gloria která mu nechala vzkaz na záznamníku , ale tu nikdo nezná . V účtech najde že mu někdo každý rok posílá 5tisíc. Vystopuje že mu je posílá Docker za písen kterou spolu kdysi napsali . Najde si jeho dům který leží v hrabství vzdáleném asi 300km . Je přesvědčena že tam bude . Nikdo tam není ani dlouho nebyl . Byla si tim tak jistá . Je zklamaná a neví kde hledat dále .

Někdo ji udeří do hlavy aby přestala pátrat . To ji ještě více nakopne a s modřinami a šrámy se vydává pátrat . Jede navštívit jeho rodinu . Ta o něm nic neví . Pátrá po detailech . Najednou se dozvídá že Zeezza která si vzala Joshepa jiného člena kapeli to táhla i s Waynem . Lítala mezi obouma . Otěhotněla a neví s kterým . Helen je u Waynena doma a snaží se na něco přijít . Najde u něj dost prášků podobný těm které užívá ona . V tom ji to dojde . Kam by jel aby nepotřeboval tolik věcí, prášky a všechno ? Léčebna . Samozřejmě že ho najde ve stejné léčebně jako byla ona . Neunes všechen tlak blížícího se vystupování a Zeezzi nerozhodnost .

Koncert se koná , přibudou i další vystoupení ale Wayne nevystoupí . Nahradí ho Docker . Jay ji přinese podíl z koncertů který ji slíbil když Wayna najde . Zaplatí co dluží za byt a může se do něj opět nastěhovat . Artie ji potěší že už se nemusí skrývat před dětmi a může u nich být kdy chce .

Moje hodnocení : 7/10

Kniha se mi zalíbila už když byla v edičním plánu BBartu . Obálka je velice zajímavá a anotace zněla také . Dočkala jsem se úplně něčeho jiného než jsem čekala . Kniha se odehrává pár dní . První dva dny mají 100stran. Čtete a říkáte si to vše se stalo v ten samí den?? Někde v půlce jsem se začetla a už to utíkalo a bavilo mě to . Hrdinka měla deprese s kterými mám také velice velkou zkušenost .Podle mě to dobře doplňovalo příběh . Jen bylo občas zmatené když se střídala minulost , vyprávěla kde a jak koho potkala , nebo se ji něco stalo . Znenadání jste se ocitli několik měsíců zpátky a nebyli jste si jistí jestli jste v přítomnosti nebo minulosti .

Žádné komentáře:

Okomentovat